Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea

Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/04/2021, 08:52
Actualizat: 26/04/2021, 08:57

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 Valeriu Gheorghiță explică faptul că tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 (B.1.617.1) a suferit deja două mutații care „cresc contagiozitatea acestui virus”. De asemenea, acesta reiterează importanța vaccinării și a respectării măsurilor de protecție și prevenție.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a explicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 25 aprilie, faptul că mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 cresc agresivitatea virusului și a contagiozitatea.

Tulpina indiană a SARS-CoV-2, cu mutații care îi cresc contagiozitatea

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, a punctat faptul că toate mutațiile generate de virus sunt „atent supravegheate la nivel internațional”, adăugând faptul că „nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a reiterat importanța campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dând exemple de țări unde procentul persoanelor vaccinate a jucat un rol important în gestionarea pandemiei COVID-19.

Valeriu Gheorghiță: Prin campania de vaccinare putem reveni la normalitate

„Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a adăugat coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În ultima vreme, India a înregistrate numere record de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și decese COVID-19, fiind foarte afectată de pandemie.

Tulpina indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% din cele din Marea Britanie, 2% din cele din Singapore şi 1% în Australia, potrivit unor date apărute la mijlocul lunii aprilie. În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1), astfel încât statul este decimat de virus.

În Europa, tulpina indiană a fost identificată în Grecia, dar și în Elveția, fiind prima țară de pe continent în care a fost confirmat un caz de infectare cu B.1.617

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri