Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea

Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/04/2021, 08:52
Actualizat: 26/04/2021, 08:57

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 Valeriu Gheorghiță explică faptul că tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 (B.1.617.1) a suferit deja două mutații care „cresc contagiozitatea acestui virus”. De asemenea, acesta reiterează importanța vaccinării și a respectării măsurilor de protecție și prevenție.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a explicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 25 aprilie, faptul că mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 cresc agresivitatea virusului și a contagiozitatea.

Tulpina indiană a SARS-CoV-2, cu mutații care îi cresc contagiozitatea

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, a punctat faptul că toate mutațiile generate de virus sunt „atent supravegheate la nivel internațional”, adăugând faptul că „nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a reiterat importanța campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dând exemple de țări unde procentul persoanelor vaccinate a jucat un rol important în gestionarea pandemiei COVID-19.

Valeriu Gheorghiță: Prin campania de vaccinare putem reveni la normalitate

„Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a adăugat coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În ultima vreme, India a înregistrate numere record de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și decese COVID-19, fiind foarte afectată de pandemie.

Tulpina indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% din cele din Marea Britanie, 2% din cele din Singapore şi 1% în Australia, potrivit unor date apărute la mijlocul lunii aprilie. În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1), astfel încât statul este decimat de virus.

În Europa, tulpina indiană a fost identificată în Grecia, dar și în Elveția, fiind prima țară de pe continent în care a fost confirmat un caz de infectare cu B.1.617

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu,...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
De ce era Silviu Prigoană nemulțumit de pensia sa: „Nu au mișcat nimic” Ce a...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Tradiții de lăsata secului. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, descoperit cu ajutorul asteroidului Ryugu